I år är det många röda vardagar runt årsskiftet, så det är bra att vara ute i god tid med det som behövs göras innan nyårsklockorna ringer. Ett nytt år är också en bra anledning att utvärdera hushållets ekonomi för det gångna året, och göra en plan för 2020. 

-Kolla exempelvis över vilka abonnemang och prenumerationer du har. Använder du alla eller går det att säga upp några? tipsar Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom. 

-Det är även bra att se över försäkringar, exempelvis sjuk-, olycksfalls-, barn- och hemförsäkringar, och förstås se över om det finns utrymme att börja spara, eller utöka det du redan har, säger Arturo Arques.

Rot och rut 

För rot- och rutavdrag gäller nya regler från den 1 juli 2019, med rätt att sammanlagt dra av 50 000 kronor per år. Det är datumet som du betalar som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste också vara utfört senast 31 januari året efter. Utföraren gör avdraget på fakturan, men du behöver själv ha koll på hur mycket avdrag du har gjort under året. Om du under första halvåret 2019 anlitat ett företag för ruttjänster över 25 0000 kronor kan du antingen be företaget skicka en ny ansökan om rutavdrag eller själv begära att beslutet omprövas, så länge det totala beloppet för 2019 max är 50 000 kronor.

För att kunna göra dessa avdrag måste det dessutom finnas tillräckligt mycket inkomstskatt att dra av från. Bra att känna till är att det finns en avräkningsordning där till exempel ränteavdrag, så kallat underskott av kapital, kommer före rot- och rutavdrag. Det innebär att om man efter ränteavdrag inte har tillräckligt mycket skatt kvar att dra av mot, kan man heller inte nyttja avdragsrätten för rot och rut fullt ut. I Skatteverkets tjänst ”Rot och rut – mina avdrag” kan du se hur mycket rot- och rutavdrag du har använt hittills under året:

Tjänstepension 

Tjänstepension är en annan sak att se över inför årsskiftet. Vill du ändra förvaltare av din tjänstepension ska det göras innan året är slut. Annars går nästa års avsättningar till samma aktör som innevarande år.

Avdragsrätt för pensionssparande

Enskilda näringsidkare och anställda som saknar tjänstepension från sin arbetsgivare har fortfarande avdragsrätt för individuellt pensionssparande (IPS)*. För att kunna utnyttja avdraget behöver du sätta in pengarna på kontot innan årsskiftet.