Sörmlands Sparbank

 
     
   

 

Hur mycket behöver du spara?

Börja med att kolla upp hur mycket du behöver spara för att få det pensionärsliv du drömmer om. Du gör det enkelt här nedanför.

 

Vill du ha hjälp att komma igång? 

Ring 0771-350 350, så hjälper en rådgivare dig att att komma igång med pensionen. Vi har öppet alla vardagardagar 8-20.
Eller kom in på ditt närmaste bankkontor.


Eller vill du ta tag i pensionen på egen hand?

Logga in på internetbanken och börja spara.
> Logga in och börja spara


Vill du boka tid eller läsa mer om pension?

 
   

Räkna här

Här kan du se ungefär hur mycket du behöver spara till din pension. De flesta kommer att få 50-60 procent* av sin lön som pensionärer, i form av allmän pension och tjänstepension. Vill du ha högre pension behöver du antingen jobba längre eller spara mer själv. Tänk på att prognosen är en uppskattning och ingen garanti för din framtida pension.

 
   

 
   

Kom igång direkt

Det är enkelt. Så här gör du: 

 1. Välj hur mycket du ska spara

  När du har gjort uträkningen och bestämt dig för hur mycket du ska spara är det bara att sätta igång. Vi vet att alla har olika förutsättningar. Även om du inte har möjlighet att spara hela det belopp som anges i beräkningen ovan, är det bra att spara lite varje månad.

 2. Öppna ett investeringsparkonto

  Fler och fler månadssparar i fonder via ett investeringssparkonto (ISK). Du öppnar det enkelt via mobil- eller internetbank. På kontot kan du spara i fonder och aktier – utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser.
  > Läs mer om ISK
  > Öppna ISK i Internetbanken

 3. Välj hur aktiv du vill vara

  För dig som inte har tid eller intresse att följa marknaderna kan en generationsfond vara ett alternativ. Då sköter vi förvaltningen åt dig.
  Vill du engagera dig mer har vi många fonder att välja bland.
  > Fondlista 
 
       
   

Tips på hur du kan påverka din pension:

 1. Det viktigaste för din pension är att du arbetar. Att jobba heltid och skjuta på pensioneringen kan göra skillnad på tusenlappar varje månad.

 2. Om du lever tillsammans med någon - dela lika på ansvar för hem och eventuella barn, så att båda kan jobba ihop till en schysst pension.
  Om ni väljer att göra på annat sätt, tänk på att den som förvärvsarbetar mer eller tjänar mer, kan bidra till sin partners pensionssparande.

 3. Gifta och registrerade partners kan kompensera inkomstskillnader genom att den med högre inkomst för över pensionsrätter för
  premiepension till den som har lägre inkomst.

 4. Kontrollera att din arbetsgivare betalar in tjänstepension för dig. Om inte försök få din arbetsgivare att göra det - eller kompensera dig med högre lön.

Öppna det orange kuvertet

Där hittar du instruktioner för hur du ser din samlade prognos över den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen från din arbetsgivare och även för eventuellt privat sparande.

 
       
       
     

* Beräkning har Sörmlands Sparbank baserat på Pensionsmyndighetens typfallskalkyl från 2017.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.